Религии в България

Църкви, Празници и Етноси в България
admin
Администратор
Мнения: 30
Регистриран на: 13 Апр 2018, 18:41
Has thanked: 1 time

Религии в България

Мнение от admin » 14 Апр 2018, 18:38

В България преобладаващата част от населението е източноправославна. От 865 година, т. е. от покръстването на българите от княз Борис-Михаил, България се счита за православна държава. По-късно се появяват течения като богомилството, адамитството, които наред с павликянството - вид дуализъм - са се считали за ерес. Днес тези течения вече са само история. По-късно се появяват и херметизмът, аскетизмът и исихазмът. Техният живот е кратък поради падането на България под турско владичество.
По времето на социалистическото управление след Втората световна война атеизмът става официална доктрина и днес в България се счита, че около една пета от нейното население са атеисти. По-малки са групите на мюсюлманите, католиците, протестантите, както и на братството на дъновистите, последователите на Розенкройцер, мормоните и др. България не остава настрана и от модата на източните религии. В страната има легитимни представители на индуизма, будизма, зороастрийството, различни видове йога течения - хатха, бхакти, тантра, крия и др., юдаисти, поклонници на индиански божества и др. Увеличава се езотеричната и окултната преводна литература в страната, създават се клубове и общества, занимаващи се с езотерични знания, четат се беседи пред широк кръг слушатели, правят се демонстрации на различни медитативни и физически техники, пристигат майстори, лами, свещеници и учители от всички краища на света.
Независимо от всичко страната спазва християнските традиции и повече от половината българи идентифицират себе си като православни християни. Особено силно се чувства тенденцията за завръщането към Бога и Светото писание през последните години на демокрацията, когато на преден план излязоха изконните ценности на българската нация. Строят се нови църкви, параклиси и манастирски сгради, реставрират се старите икони, олтари и църковната утвар, възстановяват се полусрутените селски църкви и хората отново влизат в тях.
Книжовността, свързана с православието, нараства правопропорционално на търсенето на такава литература. Българското семейство възвръща християнските традиции, като особено почитани са Бъдни вечер и Коледа, Възкресение Христово и именните празници на българите, свързани с имената на архангели, светии и мъченици. Може да се каже, че днес православието в България преживява своя ренесанс.

Източник - http://bg.zonebulgaria.com/general_information/religii/

Публикувай отговор